Un weekend la Venetia - cel mai artistic oras italian
Palatul Dogilor Venetia
Venetia este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Europa. Cand te gandesti la o vacanta in Italia, Venetia este cu siguranta intre primele optiuni alaturi de Roma, Napoli, Milano sau Florenta. Situat in nord-vestul tarii orasul se gaseste in regiunea Veneto si a fost inclus inca din 1979 in patrimoniul Unesco. Citisem multe despre Venetia, vazusem poze sau filmul "The Tourist" cu AngelinaJolie si Johnny Depp si am hotarat impreuna cu Giorgia sa vizitam si noi orasul laguna.
Cum poti ajunge acolo? Cel mai simplu e cu avionul. Din Romania nu exista zboruri directe catre principalul aeroport Marco Polo (VCE), dar se poate zbura din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Craiova sau Suceava spre aeroportul Treviso Sant'Angelo (TSF), aflat la 40 de kilometri cu compania lowcost Wizz Air, biletele pornind de la 9 euro. Din aeroport exista 2 companii de autobuze care "leaga" terminalul cu orasele Mestre si Venetia: ATVO si Barzi Service pretul unui bilet fiind de 12 euro(dus) sau 22 euro(dus-intors) pana in piazzale Roma. Pentru cei care locuiesc in vestul tarii nici varianta cu masina proprie nu ar fi exclusa distanta fiind de aproximativ 1000 de kilometri. Cu trenul se ajunge via Viena la fel si cu autocarul Flixbus. Noi am mers cu masina la Venetia, distanta dintre Torino si Venetia fiind de circa 450 de kilometri. Asadar sambata dimineata 19 noiembrie 2011 am plecat pentru prima data(eu) spre Venetia. La vremea respectiva era pentru mine cel mai lung drum cu masina, iar dupa circa 3 ore ajungeam la Mestre. Tot drumul am avut parte de ceata pe austrada A4, iar la destinatie era bineinteles tot ceata. Cazarea a fost la Hotelul President, un hotel de 4 stele unde am beneficiat de mic dejun inclus si de parcare gratuita, lucru foarte important la Venetia. Din fata hotelului se poate ajunge in circa 15 minute cu autobuzul local 4L pana in Piazzale Roma in Venetia, un bilet costand 1 euro. Daca am fi mers cu masina pana in Venetia, situatia era diferita, am fi fost obligati sa parcam la Tronchetto unde este parcarea publica plutitoare si este fparte scumpa, dar totul depinde in functie de hotelul ales.
Il Canal Grande di Venezia
Trebuie spus de la inceput ca Venetia nu este o destinatie ieftina. Cand sa mergi la Venetia? In principiu oricand, fie ca aveti la dispozitie cateva ore, o zi sau mai mult, o vizita la Piazza San Marco, o plimbare cu gondola sau degustarea unor produse tipice, Venetia trebuie trecuta pe lista voastra de calatorii. Trebuie spus ca in cadrul Carnavalului(februarie), sau a Festivalului de film(august), preturile se dubleaza fiind foarte greu de gasit camere libere.
In prima zi sambata, am ajuns dupa amiaza la Venetia. Odata coborati in Piazzale Roma, ultima statie de autobuz, pentru a merge spre Piazza San Marco ai doua variante: pe jos sau cu barca. Daca alegeti transportul public trebuie spus ca sunt doua trasee, fie prin Canale Grande, fie prin exteriorul insulei. Daca aveti la dispozitie un buget mai consistent puteti incerca o plimbare cu o gondola privata. Este foarte important sa negociati cu gondolierul, preturile diferind de la un carmaci la altul. Durata unei plimbari cu gondola este de circa 50-60 de minute iar preturile se invart intre 80-100 de euro de persoana. Cum probabil am intalnit un gondolier care a avut o zi cu putine incasari a coborat tarful si a ajuns sa se roage de noi pentru 60 de euro, pentru o tura cu gondola venetiana pentru 35 de minute. Pretul unei gondole este20-30 de mii de euro, cantarind circa350 de kilograme. Toate gondolele sunt negre ca urmare a hotararii Senatului pentru a preveni afisarea excesiva a bogatiei, o gondola fiind facuta din 280 de piesesi 8 tipuride lemn. O plimbare cu gondola se poate prenota si online pe saitul www.localvenicetours.com , pretul de plecare fiind de 28 de euro de persoana, dar veti imparti gondola si cu alti turisti. Noi am mers cu vaporetto in prima zi, iar dumineca am decis sa ne pierdem, voit sau nu, prin labirinturile orasului.
Locuind de circa 10 ani in Italia, am perceput Venetia un pic altfel fata de ceilalti turisti. E adevarat ca orasul atrage turistii ca un magnet din toate colturile lumii, unii ajungand pentru prima data in Italia si dorind sa incerce o portie de paste, o pizza sau o inghetata(gelato). De preferat ar fi sa vizitati Venetia in sezonul cald, iarna existand chiar riscul de inundatii, dar indiferent de anotimp Venetia nu duce lipsa de vizitatori. Localnicii au inceput sa isi doreasca limitarea turistilor la fel ca in Barcelona, turismul de masa avand si efecte negative si nu doar economice. Duminica dupa un mic dejun variat am plecat din nou spre orasul-laguna. de data asta am avut parte de soare si parca nici frigul nu mai era asa patrunzator. Porumbeii din Piata San Marco au prins si ei curaj, gondolierii vasleau mai cu spor, cantau serenade si turistii cumparau mai multe suveniruri. Bineinteles ca ne-am ratacit pe stradutele intortochiate, dar pana la urma am rezolvat si aceasta problema.
Turnul Campanile
Daca aveti mai multe zile la dispozitie pe langa obiectivele principale va sugerez sa explorati si cele sase cartiere: Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Castello, Dorsdouro si San Marco. As recomanda celor care vor vizita Venetia sa exploreze cat mai mult aceste cartiere, intrucat vor fi surprinsi de frumusetea si diversitatea lor. Bineinteles obiectivele care mi-au starnit interesul atunci cand am cautat informatii despre Venetia: Piazza San Marco, Basilica di San Marco, Palazzo Ducale, Museo Civico Correr, Campanile, Ponte di Rialto, bisericile Santa Maria Gloriosa dei Frari si Santi Giovanni e Paolo sunt de neratat. Sa urcati in turnul Campanile (cea mai inalta constructie din Venetia) este de asemenea o experienta deosebita. Panorama este incredibila, iar un lucru interesant este ca poti vedea aproape fiecare cladire din oras, dar nu poti vedea niciun canal.
Basilica di San Marco este absolut impresionanta, iar intrarea este gratuita. Podul Rialto, mereu plin de turisti, va ofera o priveliste superba asupra Marelui Canal si veti putea admira frumoasele palate venetiene. Palatul Dogilor merita o vizita chiar daca pretul este ceva mai ridicat, dar puteti petrece cateva ore bune in salile palatului. Nu in ultimul rand, Piata San Marco e un loc in care puteti sa reveniti in diverse momente ale zilei si sa va relaxati, dar de cele mai multe ori va fi plina de turisti.
Celebrele masti venetiene
Dar cum timpul trecea si noi aveam un drum lung de intoarcere de parcurs am lasat in urma Venetia cu speranta ca vom reveni candva(dar de data asta sper sa nu mai fie asa de frig). Voi ati fost la Venetia? Daca da cum vi s-a parut?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu